Choroba refluksowa to zaburzenie objawiające się cofaniem treści zawartości żołądka do przełyku. Wystąpienie objawów choroby może być wynikiem opóźnionego opróżniania żołądka. Zbyt długie zaleganie treści pokarmowej w żołądku prowadzi do nadmiernego rozciągnięcia jego ściany, co może wyzwalać przejściowe, spontaniczne rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku z następczym refluksem.
Typowe objawy tej choroby to zgaga, kwaśne odbijania, problemy z przełykaniem, zwracanie treści żołądkowej czy uczucie kuli w gardle. Nieleczona choroba refluksowa może okazać się niebezpieczna dla zdrowia. W wyniku cofania się treści żołądkowej do przełyku i szkodliwego działania kwasu solnego na nabłonek przełyku może dochodzić do rozwoju niebezpiecznych zmian nowotworowych. Jednym z zasadniczych elementów leczniczych jest konieczność modyfikacji diety przede wszystkim poprzez unikanie produktów zaostrzających chorobę (dania tłuste, ciężkostrawne, słodycze, używki).
Ważne jest także przestrzeganie innych zaleceń jak: niepalenie tytoniu, unikanie pozycji leżącej po posiłkach, rezygnacja z noszenia obcisłej odzieży, czy sypianie z uniesioną górną połową ciała. Zalecenia dietetyczne muszą dotyczyć zarówno rodzaju spożywanych pokarmów, jak i objętości i tempa w jakim są spożywane.
Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 3 godziny przed snem.
Jadaj posiłki częściej, ale i w mniejszych ilościach. Pokarm jest wtedy lepiej trawiony i przyswajany przez organizm. Zmniejszasz także ryzyko przeciążania przewodu pokarmowego. Ponadto objętościowe posiłki rozciągają ścianę żołądka, co wpływa na zmniejszenie dolnego zwieracza przełyku.
Dokładnie przeżuwaj pokarm. Nigdy nie jedz w pośpiechu, ponieważ stres i napięcie utrudniają trawienie
Potrawy przyrządzaj metodą gotowania w wodzie, na parze. Możesz stosować duszenie i przygotowanie produktów bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego. Zalecane jest pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.
Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup.
Unikaj spożywania soków z owoców cytrusowych (zwłaszcza grejpfrutów) i soku pomidorowego, gdyż mogą być one przyczyną zgagi lub nawet odczuwania bólu w przełyku.
Z płynów, zamiast mocnej herbaty, kawy i kakao pij przegotowaną wodę, kawę zbożową, herbatę ziołową i owocową.
Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.
Ograniczaj używki, takie jak alkohol, papierosy, kawę, a także dania bardzo słone.
Unikaj stosowania ostrych przypraw.
Ogranicz do minimum spożywanie słodyczy i alkoholu.
Staraj się regularnie uprawiać aktywność fizyczną jednak zwróć uwagę, aby wykonywane ćwiczenia nie były zbyt intensywne, ponieważ mogą one zwiększyć dolegliwości refluksowe.
Obserwuj dokładnie swój organizm i reakcje na posiłki. Jeśli pojawią się objawy refluksu zanotuj, po jakim posiłku wystąpiły. Obserwacja pozwoli zidentyfikować produkty, które zaostrzają problem.