Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
26 List

"Smalec" z fasoli

Nie wierzyłam, że jest aż tak dobry. Musiałam się o tym przekonać na własne kubki smakowe. Jeśli lubicie smarowidła do kanapek, a kiedyś przypadł Wam do gustu tłusty, niezdrowy smalec - spróbujcie koniecznie zdrowej, łudząco podobnej w smaku wersji.

Składniki:

puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej białej fasoli

1/2 jabłka

2 średnie cebule

liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek

łyżka oleju

Sposób przygotowania:Na rozgrzanym oleju podsmażyć liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego. Wrzucić drobno posiekaną cebulkę i usmażyć. Na koniec smażenia dodać potarkowane na dużych oczkach jabłko i smażyć do momentu, gdy się rozpadnie na mus. Fasolę zblendować z zawartością patelni (bez liścia i ziela angielskiego) i przyprawami na gładką masę. Życzę smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ