Podany przepis jest na 4 - 5 porcji.
Składniki na placki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ze startych ziemniaków odcisnąć powstały płyn, a następnie dodać startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, jajka, przyprawy (sól, pieprz) i wszystko dokładnie wymieszać. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (papier można lekko natłuścić olejem) i łyżką wykładać porcje masy ziemniaczanej formując placki. Blachę z plackami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 25 minut, następnie wyjąć blachę z piekarnika, obrócić placki na drugą stronę i wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut.
Składniki na sos:
Jogurt naturalny (duży kubek)
Pęczek kopru
Mały ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Koper drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać dokładnie z jogurtem.
Sposób podania:
Na talerz ułożyć mieszankę ulubionych sałat, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Warzywa polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo - koperkowym. Na to położyć upieczone placki ziemniaczane, kawałki łososia wędzonego i polać odrobinką sosu.
SMACZNEGO !
Twój komentarz