Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
29 Lip

Pieczone placki ziemniaczane z dodatkiem łososia wędzonego

Wiele osób uważa, że wszystkie mączne i ziemniaczane dania absolutnie nie wchodzą w grę jeśli chcemy się zdrowo odżywiać. Nic bardziej mylnego. Jeśli lubicie placki ziemniaczane - musicie koniecznie spróbować tego obłędnego przepisu. Tutaj podane z łososiem wędzonym, ale wariacji na temat dodatków może być wiele.

Podany przepis jest na 4 - 5 porcji.

Składniki na placki:

1 kg ziemniaków

2 cebule

2 jajka

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ze startych ziemniaków odcisnąć powstały płyn, a następnie dodać startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, jajka, przyprawy (sól, pieprz) i wszystko dokładnie wymieszać. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (papier można lekko natłuścić olejem) i łyżką wykładać porcje masy ziemniaczanej formując placki. Blachę z plackami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 25 minut, następnie wyjąć blachę z piekarnika, obrócić placki na drugą stronę i wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut.

Składniki na sos:

Jogurt naturalny (duży kubek)

Pęczek kopru

Mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Koper drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać dokładnie z jogurtem.

Sposób podania:

Na talerz ułożyć mieszankę ulubionych sałat, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Warzywa polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo - koperkowym. Na to położyć upieczone placki ziemniaczane, kawałki łososia wędzonego i polać odrobinką sosu.

SMACZNEGO !

 

 

Twój komentarz




POKAŻ