Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
26 Paź

Budyń jaglany

Budyń albo sie kocha albo nie znosi :) Mam dla Was propozycję zdrowszej wersji tego klasycznego deseru.

Składniki:

- 1/4 szklanki kaszy jaglanej

- 1 szklanka mleka 2%

- 1 banan

- 3 łyżeczki erytrytolu/ksylitolu

- 1/4 pomarańczy

- 4 jeżyny/maliny/truskawki

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy wrzącą wodą. Do garnka wlać 1/2 szklanki mleka i dodać kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko (około 15 minut), co chwilę mieszając. Przełożyć do blendera, dodać mleko, banana i erytrytol, i zmiksować na gładką masę. Przelać do miseczki.

Jeżyny zagotować. Syropem z jeżyn i kawałkami pomarańczy udekorować budyń.

Twój komentarz




POKAŻ