Składniki:
Kapusta kiszona 1 talerz (150 g)
Kurczak - udo bez skóry 2 sztuki (170 g)
Miód 1 łyżeczka (5 g)
Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g)
Oregano pół łyżeczki (1,5 g)
Pomarańcza 1 sztuka (200 g)
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g)
Sposób przygotowania:
Udko włożyć do miski, wlać sok z połówki pomarańczy i wymieszać. Odstawić do zamarynowania (min. 1 godzina, max. 1 dzień). W międzyczasie przemieszać 1-2 razy w razie potrzeby. Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, wymieszać z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz miodem. Włożyć do większego naczynia żaroodpornego. Dodać cząstki z drugiej połówki pomarańczy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Udko wyjąć z soku pomarańczowego, doprawić solą, pieprzem, a następnie mieszanką przypraw. Obsmażyć na dużej patelni na oleju i dodać do naczynia z kapustą. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 50 minut.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonym wrzątku.
Twój komentarz