Składniki:
Spód:
15 dag płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki miodu
6 dag masła
1/2 granata
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Masa serowa:
50 dag mielonego chudego twarogu
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szklanki słodzidła (ksylitol/erytrol)
7 łyzeczek żelatyny
1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Masło roztopić, dodać płatki i miód, wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej wcześniej tortownicy, wyrównać i docisnąć
Przygotować masę: żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko przestygnie, połączyć z jogurtem naturalnym. Ser zmiksować ze słodzidłem. Dodać ziarenka wanilli, jogurt z żelatyną i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić w lodówce, aż zastygnie. Przed podaniem udekorować roztopioną i ostudzoną czkoladą oraz granatem lub truskawkami.
Liczba porcji: 12
1 porcja: 197 kcal, 12 g białka, 6,3 g tłuszczu, 23,5 g węglowodanów, 0,8 błonnika
Twój komentarz