Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
03 Gru

Pierogi z twarogiem i sosem malinowym

Pierogi zwykle są uznawane za danie, którego trzeba się wystrzegać na diecie redukcyjnej. Mam dla Was wersję pełnoziarnistą. Jeśli tęsknicie za pierogami, spróbujcie koniecznie ! 

Składniki:

Ciasto:

- 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- 1 jajko

- 1,5 szklanki wody

Farsz twarogowy:

- 0,5 kg sera twarogowego półtłustego

- 1 jajko

- 5 łyżeczek erytrytolu

- 1 łyżeczka cynamonu

Sos:

- maliny

- erytrytol

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę wsypać do miski, wbić jajko i wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.

Farsz:

Twaróg wyłożyć do miseczki, wbić jajko, dodać erytrytol i cynamon. Dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 3 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 5-7 minut.

Sos malinowy:

Maliny zagotować z erytrytolem.

Twój komentarz




POKAŻ