Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
09 Kwie

Babeczki sernikowe

Sernik to klasyka. Przepisów jest wiele. Każdy ma swój ulubiony. Ja troszkę pokombinowałam i wyszły rewelacyjne babeczki twarogowe ! Spróbujcie koniecznie !

Składniki na masę:

500 g twarogu (może być sernikowy)

2 jajka

2 dojrzałe banany

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka rodzynek

(jeśli masa jest dla Ciebie za mało słodka dodaj łyżkę ksylitolu lub innego słodzidła)

Składniki na spód:

6 łyżek płatków owsianych

1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Zmiel płatki owsiane. Masło rozpuść. Płatki wymieszaj z masłem. Do foremek wyłóż masę z płatków na grubość ok. 1/2 cm i dociśnij łyżeczką.

Do wysokiej miski przełóż twaróg, dodaj jajka, mąkę i banany rozgniecione widelcem. Miksuj na niewielkich obrotach aż składniki dokładnie się połączą. Dodaj rodzynki i wmieszaj je łyżką. Na spód z płatków wykładaj masę serową łyżką, aby wypełniła się niemal cała foremka. Piecz 35 minut na środkowym poziomie piekarnika. Pozostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Z papilotek wyjmuj serniczki dopiero po pełnym wystudzeniu. Świetnie sprawdzą się foremki silikonowe.

SMACZNEGO !

 

Twój komentarz




POKAŻ