Składniki na masę:
500 g twarogu (może być sernikowy)
2 jajka
2 dojrzałe banany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka rodzynek
(jeśli masa jest dla Ciebie za mało słodka dodaj łyżkę ksylitolu lub innego słodzidła)
Składniki na spód:
6 łyżek płatków owsianych
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Zmiel płatki owsiane. Masło rozpuść. Płatki wymieszaj z masłem. Do foremek wyłóż masę z płatków na grubość ok. 1/2 cm i dociśnij łyżeczką.
Do wysokiej miski przełóż twaróg, dodaj jajka, mąkę i banany rozgniecione widelcem. Miksuj na niewielkich obrotach aż składniki dokładnie się połączą. Dodaj rodzynki i wmieszaj je łyżką. Na spód z płatków wykładaj masę serową łyżką, aby wypełniła się niemal cała foremka. Piecz 35 minut na środkowym poziomie piekarnika. Pozostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Z papilotek wyjmuj serniczki dopiero po pełnym wystudzeniu. Świetnie sprawdzą się foremki silikonowe.
SMACZNEGO !
Twój komentarz