Składniki (placki):
Skrobia kukurydziana - 65 g - pół szklanki
Sól - pół łyżeczki
Woda - 165 g - 3/4 szklanki
Składniki (farsz):
Cebula - mała sztuka ok. 50 g
Kukurydza konserwowa - 3 łyżki - 45 g
Olej rzepakowy - łyżeczka - 5 g
Pomidory w puszce krojone - pół opakowania
Papryka czerwona - mała sztuka - 130 g
Mięso mielone wołowe - 70 g
Przyprawa papryka słodka - pół łyżeczki
Sól - szczypta
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszany do powstania jednolitej masy, która będzie bardzo lejąca. Patelnię o nieprzywierającej powierzchni rozgrzewamy bardzo mocno. Szybkim ruchem wylewamy cienką wartwę ciasta. Jeśli nie jesteście pewni swojej patelni wysmarujcie jej powierzchnię przed rozgrzaniem cienką wartwą oleju. Po wylaniu ciasta na patelni powinny powstać małe dziurki w placku (widoczne na zdjęciu). Naleśnika smażymy tak długo, aż brzegi zaczną mocno odstawać od patelni. Po przewróceniu na długą stronę smażymy tylko krótką chwilę. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta nie zapomnij o wymieszaniu go, ponieważ szybko się rozwarstwia. Jeśli chcesz zrobić małe naleśniki w stylu tacos należy je mocniej przysmażyć - stają się chrupkie.
Pora na farsz ! Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na łyżeczce oleju, dodajemy mięso mielone i również podsmażamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy na patelnię razem z kukurydzą, pomidorami i dusimy pod przykryciem do momentu kiedy papryka odrobinę zmięknie. Całość przyprawiamy szczyptą soli i papryką słodką. Farsz zawijamy w naleśnika w ulubioną forę i smacznego !
Twój komentarz