Składniki:
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- 10 daktyli
- 20 g oleju kokosowego lub masła
Masa serowo-truskawkowa:
- 300 g sera twarogowego chudego
- 260 g jogurtu naturalnego
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 250 ml (1 szklanka) zmiksowanych truskawek
- 70g (7 łyżek) erytrytolu
- 35 g żelatyny
- 10 truskawek
Dekoracja (u mnie):
- truskawki
- kwiatki - bratki.
Sposób przygotowania:
Spód:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut. Płatki mielilć na mąkę. Daktyle odsączyć z wody. Wszystkie składniki spodu zblendować na gładką masę. Masą wyłożyć spód tortownicy. Z truskawek usunąć szypułki, umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Truskawki układać na spodzie, przyklejając do ścianek tortownicy krojoną częścią. Odstawić do lodówki.
Masa serowo-truskawkowa:
Twaróg, jogurt i erytrytol zblednować na jednolistą masę. Odłożyć około 100 g masy do osobnej miseczki. Do pozostałej masy dodać zmiksowane truskawki i ponownie dokładnie zblendować. 25 g żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie (około 1/2 szklanki) i dokładnie wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy truskawkowo-serowej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na przygotowany wcześniej spód do tortownicy i ponownie wstawić do lodówki. Odczekać około 15 minut.
Do pozostałej białej części masy dodać serek homogenizowany i wymieszać. 10 g żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie (około 1/4 szklanki), dokładnie wymieszać i przelać do białej masy serowej, wymieszać. Białą masę przelać do tortownicy. Odstawić do lodówki do zastygnięcia, na około 2 godziny.
Wierzch udekorować - u mnie truskawkami i kwiatkami.
Twój komentarz