Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
27 Lip

Placki z cukinii

Świetna propozycja dla osób lubiących placki. Szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za warzywami, a placki uwielbiają.. w prosty sposób można przemycić cukinię.

Składniki:

500 g cukinii

80 g mąki pełnoziarnistej

Sól, pieprz (według uznania dodatkowe przyprawy)

1 cebula

Ząbek czosnku

1 jajko

20 g oleju rzepakowego

150 g Jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać i starkować na jarzynowych oczkach. Posolić, zostawić na 10 minut. Odcisnąć sok. Dodać posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przyprawy, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni posmarowanej olejem. Najlepiej formować niewielkie placuszki - łatwiej się przewraca. Smażyć z obu stron do momentu zarumienienia.

Całość przepisu to ok. 680 kcal.

 

Twój komentarz




POKAŻ