Składniki:
4 średnie ziemniaki
1 duża cukinia
500 g mięsa mielonego z indyka
2 puszki pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
3 jajka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na łyżce oleju. Pod koniec smażeni cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory zagotowujemy w garnku. Do sosu pomidorowego wrzucamy miękką cebulę z czosnkiem. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i dodajemy do garnka z gotującym się sosem. Co jakiś czas mieszamy. Gotujemy ok. 15 minut. W czasie, gdy sos się studzi obieramy ziemniaki i cukinię (cukinię można zostawić w skórce). Ziemniaki kroimy na cieniutkie plastry, cukinię na grubsze. Kiedy sos ostygnie ok 10 minut wbijamy do niego jajka i energicznie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki, mięso z sosem, cukinia, mięso z sosem itd. do końca składników. Piec w piekarniku 1 godzinę w 200 st. (termoobieg).
Twój komentarz