Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
29 Lip

Zapiekanka ziemniaczano - cukiniowa

Przepis, który możecie dowolnie modyfikować dodając inne warzywa. Mam wrażenie, że pasują tu wszystkie, które da się pokroić na plasterki. Smacznego !

Składniki:

4 średnie ziemniaki

1 duża cukinia

500 g mięsa mielonego z indyka

2 puszki pomidorów

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

3 jajka

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na łyżce oleju. Pod koniec smażeni cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory zagotowujemy w garnku. Do sosu pomidorowego wrzucamy miękką cebulę z czosnkiem. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i dodajemy do garnka z gotującym się sosem. Co jakiś czas mieszamy. Gotujemy ok. 15 minut. W czasie, gdy sos się studzi obieramy ziemniaki i cukinię (cukinię można zostawić w skórce). Ziemniaki kroimy na cieniutkie plastry, cukinię na grubsze. Kiedy sos ostygnie ok 10 minut wbijamy do niego jajka i energicznie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki, mięso z sosem, cukinia, mięso z sosem itd. do końca składników. Piec w piekarniku 1 godzinę w 200 st. (termoobieg).

 

 

Twój komentarz




POKAŻ