Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
17 Sier

Indyk w sosie kurkowo - koperkowym

Sezon na kurki jest krótki, dlatego zdecydowanie warto je szybciutko wykorzystać.

Składniki:

- 100 g piersi z indyka

- 100 g kurek

- 1/2 dużej cebuli

- 1 łyżeczka oleju rzepakowego

- garść kopru

- 1/4 łyżeczki kurkumy

- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej

- 1/4 łyżeczki papryki ostrej

- sól i pieprz do smaku

- 200 g młodych ziemniaków

- 2 ogórki małosolne.

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, pokroić na plastry i robić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć i dodać mięso z indyka, obsmażyć z obu stron, aż mięso się zarumieni (po około 3 minuty z każdej ze stron). Dodać kurki. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać przyprawy: kurkumę i papryki, a także posiekany koperek. Dusić kolejne 5 minut.

Ziemniaki obrać i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki podawać z indykiem z sosem kurkowym i ogórkami małosolnymi.

Twój komentarz




POKAŻ