Składniki:
Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 400 g pomidorów z puszki
- świeża lub suszona bazylia
- suszone oregano
- sól, pieprz
Dodatki (wedle uznania, u mnie):
- 100 g sera mozzarella
- kilkanaście czarnych oliwek
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- garść rukoli
Sposób przygotowania:
Mąkę i sól przesiać do miski.
Odmierzyć 3/4 szklanki ciepłej wody, część przelać do drugiej szklanki i dodać drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. Odstawić zaczyn na kilka minut (ok. 10 min.), aż zrobi się z wierzchu pianka.
Do mąki dodać zaczyn, oliwę i stopniowo dolewać pozostałą wodę, zagniatając ciasto.
Zagniatać ciasto jeszcze parę chwil i uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godziny w pobliżu grzejnika lub grzejącego się piekarnika - nastawionego na 220 stopni.
W międzyczasie przecier pomidory z puszki wymieszać z przyprawami. Gotować sos kilka minut, aż zrobi się gęsty.
Przygotować dodatki: umyte i pokrojone pomidorki, cebulę, oliwki, umytą rukolę, startą mozzarellę.
Ciasto przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieść (lub rozwałkować) na cienkie ciasto.
Na ciasto rozsmarować sos pomidorowy (jeśli trochę go zostanie, można go zjeść jako dodatek do gotowej już pizzy - jako sos.) Rozłożyć połowę sera i wszystkie pozostałe dodatki (oprócz rukoli) i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie, gdy brzegi się lekko zrumienią, wyjąć blachę. Rozłożyć resztę sera.
Piec kolejne 5-7 minut, aż brzegi będą pięknie rumiane.
Po wyjęciu posypać pizzę listkami rukoli.
Twój komentarz