Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
21 Wrze

Ciasto ze śliwkami

Deser ze śliwkami w roli głównej.

Składniki:

- 400 gram mąki orkiszowej (typ 2000)

- 6 łyżek gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 5 jajek

- 5 bananów

- 250ml oleju rzepakowego

- 17 śliwek

Sposób przygotowania:

Foremknę (o wymiarach 25x35cm) wysmarować olejem i obsypać mąką. W jednej misce rozgnieść banany. W większej misce zmiksować jajka z olejem i dodać do nich mąkę, proszek, sodę, kakao i zgniecione banany. Miksować aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Do przygotowanej formeki wlać masę i na wierzchu położyć pokrojone na połówki śliwki (skórką do dołu). Ciasto piec przez 50 minut w temperaturze 200°C (bez termoobiegu).

Twój komentarz




POKAŻ