Składniki:
1 duża marchew
1 średnia pietruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 średnie ziemniaki
1,5 kg pomidorów (ja użyłam pomarańczowych i malinowych)
1 łyżka masła
szklanka wody
50 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować w garnku. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Marchew i pietruszkę potarkować na jarzynowych oczkach i podsmażać ok 5 minut. Całość patelni dodać do gotującej się wody razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć szypułki wraz z twardymi częściami od nich. Pomidory pokroić na ćwiartki i dodać do gotującego się wywaru. Całość gotować ok 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Dodać sól i pieprz i zblendować na gładką masę. Podawać z pokruszoną mozzarellą (dodać ją bezpośrednio przed podaniem).
Całość składników to 500 kcal - zjedz odpowiednią dla siebie porcję :)
Smacznego :)
Twój komentarz