Składniki:
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- 10 daktyli
- 20 g oleju kokosowego
Masa serowo-borówkowa:
- 350 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 500 g borówek amerykańskich
- 6 łyżek erytrytolu
- 25 g żelatyny
- owoce do dekoracji (u mnie maliny i czerwone porzeczki)
Sposób przygotowania:
Spód:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut. Płatki mielilć na mąkę. Daktyle odsączyć z wody. Wszystkie składniki spodu zblendować na gładką masę. Masą wyłożyć spód tortownicy i odstawić do lodówki.
Masa serowo-borówkowa:
Twaróg, jogurt i erytrytol zblednować na jednolistą masę. Odłożyć około 1/4 masy do osobnej miseczki. Do pozostałej masy dodać borówki i ponownie dokładnie zblendować. 3/4 przygotowanej ilości żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie (około 1/2 szklanki wody) i dokładnie wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy borówkowo-serowej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na przygotowany wcześniej spód do tortownicy i ponownie wstawić do lodówki. Odczekać około 15 minut.
Pozostałą cześć żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie (około 1/4 szklanki), dokładnie wymieszać i przelać do odłożonej białej masy serowej, wymieszać. Białą masę przelać do tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce - u mnie maliny i porzeczki. Odstawić do lodówki do zastygnięcia, na około 2 godziny.
Twój komentarz