Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
13 Sty

Butter Chicken

Lubicie klimat wyraźnych, orientalnych przypraw ? To danie trzeba spróbować ! 

Składniki:

400 g filetu z kurczaka

Marynata:

1/2 szklanki jogurtu

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka tartego imbiru

2 ząbki czosnku

1 łyżka garam masala

sól i pieprz

2 łyżki soku z cytryny

Sos:

800 g (2 puszki) pomidorów z puszki

1/4 szklanki orzechów nerkowca

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka garam masala 

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

szczypta pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki kolendry,

szczypta cynamonu

sól

Do podania:

- ryż biały/ czerwony/ czarny

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka umyć i pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc. 

Wyjąć kurczaka z lodówki. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos.

W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem.

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ