Składniki:
400 g filetu z kurczaka
Marynata:
1/2 szklanki jogurtu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka tartego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka garam masala
sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Sos:
800 g (2 puszki) pomidorów z puszki
1/4 szklanki orzechów nerkowca
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka garam masala
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kolendry,
szczypta cynamonu
sól
Do podania:
- ryż biały/ czerwony/ czarny
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka umyć i pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc.
Wyjąć kurczaka z lodówki. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem.
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Twój komentarz