Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
05 Sty

Indyk w sosie pieczarkowym

Proste i smaczne danie obiadowe.

Składniki:

300g fileta z indyka

150 g pieczarek

1 mała cebula

1/2 szklanki wody (lub bulionu warzywnego)

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

szczypta soli i pieprzu

100 g jogurtu naturalnego

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz paprykami. Pieczarki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać patelnię z olejem, włożyć indyka, smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na większym ogniu. Wyjąć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć cebulę i delikatnie ją podsmażyć, następnie dodać pieczarki, i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, aż pieczarki lekko się zrumienią. Włożyć z powrotem mięso na patelnię. Trzymając danie na ogniu wlać wodę/bulion i zagotować. Zdjąć z ognia. Odczekać około 5 minut i następnie dodać koperek oraz jogurt, i wymieszać.

Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.

Twój komentarz




POKAŻ