Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
07 Sty

Sypana szarlotka

O sypanej szarlotce dowiedziałam się kiedyś absolutnie przypadkiem. Okazało się, że jest pyszne i rzeczywiście się udaje ! 

Składniki:

Suche:

1 szklanka mąki orkiszowej

1 szklanka kaszy mannej

1 szklanka erytrytolu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:

1,5 kg jabłek

1 łyżeczka cynamonu

Masło:

1/3 kostki masła

Sposób przygotowania:

Masło włożyć do zamrażalki, aby łatwiej było go zetrzeć na koniec. Suche składniki wsypać do jedej miski i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Na dno wysypać 1/3 suchej masy. Na to wyłożyć 1/2 startych, surowych jabłek i ugnieść łyżką. Następnie znowu wysypać 1/3 suchej masy. Potem resztę jabłek i ponownie ugnieść, i kolejno resztę suchej masy. Na wierzch zetrzeć masło na tarce na grubych oczkach.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ