Składniki:
Suche:
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka kaszy mannej
1 szklanka erytrytolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
Masło:
1/3 kostki masła
Sposób przygotowania:
Masło włożyć do zamrażalki, aby łatwiej było go zetrzeć na koniec. Suche składniki wsypać do jedej miski i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Na dno wysypać 1/3 suchej masy. Na to wyłożyć 1/2 startych, surowych jabłek i ugnieść łyżką. Następnie znowu wysypać 1/3 suchej masy. Potem resztę jabłek i ponownie ugnieść, i kolejno resztę suchej masy. Na wierzch zetrzeć masło na tarce na grubych oczkach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
Smacznego!
Twój komentarz