Składniki:
300 g mielonej piersi z indyka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 puszki pomidorów
1/2 łyżeczki erytrytolu
1 czerwona papryka
1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
200 g ryżu
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmielone mięso i podsmażyć. Dodać pomidory . Wymieszać i doprawić erytrytolem, pieprzem oraz szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z przygotowaną potrawą.
Twój komentarz