Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
05 Luty

Chili con carne

Szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Smacznego ! 

Składniki:

300 g mielonej piersi z indyka

1 łyżka oliwy z oliwek

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1/4 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 puszki pomidorów

1/2 łyżeczki erytrytolu

1 czerwona papryka

1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej

200 g ryżu

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmielone mięso i podsmażyć. Dodać pomidory . Wymieszać i doprawić erytrytolem, pieprzem oraz szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z przygotowaną potrawą.

Twój komentarz




POKAŻ