Składniki:
Czosnek 1 ząbek
Drożdże 2 g
Mąka żytnia 6 łyżek
Olej rzepakowy 1 łyżka
Oliwki w puszce 5 sztuk
Przecier pomidorowy 3 łyżeczki
Przyprawa bazylia szczypta
Przyprawa kurkuma szczypta
Rukola 1 garść
Ser mozzarella półtłusty 2 plastry
Sól szczypta
Szynka z indyka 2 plastry
Woda pół szklanki
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.
Twój komentarz