Składniki:
250 g mrożonych krewetek koktajlowych
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała marchewka
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 cm kawałek imbiru
szczypta chili
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka erytrytolu
2/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrozić i oczyścić. Marchewkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. W woku (lub na dużej patelni) na 1 łyżce oleju podsmażać przez 6 minut marchewkę, paprykę oraz czosnek. Dodać cebulę, imbir oraz doprawić warzywa solą i chili i smażyć jeszcze 2 minuty. Warzywa odłożyć do innego naczynia. W patelnię wlać drugą łyżkę oleju i włożyć krewetki. Smażyć na większym ogniu ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę. Wymieszać z warzywami i chwilę razem podgrzać.Oddzielnie wymieszać sos sojowy z mąką ziemniaczaną, wodą i erytrytolem. Wlać mieszankę na patelnię i ciągle mieszając zagotować. Smacznego !
Twój komentarz