Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
12 Maj

Krewetki z warzywami w orientalnym stylu

Krewetki + chiński styl ? Uwierzcie ! Jest pysznie.

Składniki:

250 g mrożonych krewetek koktajlowych

2 łyżki oleju rzepakowego

1 mała marchewka

1 papryka czerwona

2 ząbki czosnku

1/2 cebuli

3 cm kawałek imbiru

szczypta chili

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka erytrytolu

2/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrozić i oczyścić. Marchewkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. W woku (lub na dużej patelni) na 1 łyżce oleju podsmażać przez 6 minut marchewkę, paprykę oraz czosnek. Dodać cebulę, imbir oraz doprawić warzywa solą i chili i smażyć jeszcze 2 minuty. Warzywa odłożyć do innego naczynia. W patelnię wlać drugą łyżkę oleju i włożyć krewetki. Smażyć na większym ogniu ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę. Wymieszać z warzywami i chwilę razem podgrzać.Oddzielnie wymieszać sos sojowy z mąką ziemniaczaną, wodą i erytrytolem. Wlać mieszankę na patelnię i ciągle mieszając zagotować. Smacznego ! 

Twój komentarz




POKAŻ