Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
07 Maj

Batoniki orzechowe

Proste, z dostępnych składników, pyszne -  brzmi perfekcyjnie :)

Składniki:

płatki owsiane - 100g

masło orzechowe- najlepiej płynne - 60g

miód płynny - 30g

orzeszki ziemne - 30g

nasiona chia/ nasiona lnu - 20g

gorzka czekolada - 4 kostki (20g)

mleko - kilka łyżek

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka łączymy, tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu kroimy na porcje- mi wyszło 8 szt i dekorujemy czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ