Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
23 Czerw

Ciasto budyniowe z truskawkami

Sezon na truskawki trwa. Trzeba je wykorzystać na wszystkie mozliwe sposoby :)

Składniki:
700ml mleka
80g (2 opakowania) budyniu waniliowego
100g erytrolu
40g (2 sztuki) żółtka jaja  
12g (1.5 łyżki) żelatyny
300g truskawek
80g biszkoptów bez cukru

Sposób przygotowania:Biszkopty rozłożyć w tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 

Twój komentarz




POKAŻ