Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
26 Lip

Sernik na zimno na czekoladowym spodzie

Kolejna wersja sernika na zimno.. zdecydowanie obłędna.

Składniki:

Spód:

3 jajka

75 g mąki orkiszowej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

75 g erytrolu

75 g masła

75 g gorzkiej czekolady

Masa jogurtowo-owocowa:

3 opakowania (150g) jogurtu Skyr truskawkowego

2 opakowania (150g) jogurtu Skyr naturalnego

3 opakowania galaretki truskawkowej

750 g owoców (po 350 g czarnych porzeczek i truskawek)
 

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z erytrytolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni.

Owoce umyć i oczyścić. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim galaretki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, pilnując by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z jogurtami dodając stopniowo, po 1 łyżce do musu. Wymieszać na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5 godzin. Wierzch uderkorować kawałkami owoców.

Twój komentarz




POKAŻ