Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
25 Marz

26 marca - Międzynarodowy Dzień Szpinaku

W celu wzbudzania zainteresowania szpinakiem wśród społeczeństwa ze względu na jego wspaniałe właściwości, 26 marca ustanowiono Międzynarodowy Dzień Szpinaku! 🌿🍃 Dlaczego warto go jeść? 🧐

 

Zbliża się 26 marca czyli Międzynarodowy Dzień Szpinaku!🍃😄Szpinak to niskokaloryczne zielone warzywo liściaste o wielu dobrych właściwościach. A jakich? Przeczytajcie poniżej😊⤵️

🌱szpinak jest bogaty w potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, witaminę A, B i C,

🌱może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny,

🌱wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego, a także niski poziom sodu szpinaku, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in. poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru,

🌱jest przydatny w kontroli masy ciała ze względu na obecność tylakoidu – substancji hamującej trawienie tłuszczów i redukującej apetyt! Aby uzyskać ten efekt, szpinak musi być rozdrobniony i zmiksowany,

🌱obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii,

🌱substancje czynne glikoglicerolipidy zawarte w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz

chronią przed chorobą wieńcową, epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.‼️😊

 

👉Co ważne, szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie są wskazane❌w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej.🧐🧐

Twój komentarz




POKAŻ