Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
26 Kwie

Ciasto budyniowe z truskawkami

Macie ochotę na wiosenny deser?🌷 Łapcie przepis na ciasto budyniowe z truskawkami 😋🍰🍓

 

Ciasto budyniowe z truskawkami 

 

Składniki:

💚 700ml mleka

💚 80g (2 opakowania) budyniu waniliowego

💚 100g erytrolu

💚 40g (2 sztuki) żółtka jaja

💚 12g (1.5 łyżki) żelatyny

💚 300g truskawek

💚 80g biszkoptów bez cukru

 

Przygotowanie:

Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 

Twój komentarz




POKAŻ