Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
13 Maj

13 maja - Międzynarodowy Dzień Hummusu

Dziś Międzynarodowy Dzień Hummusu 📅 Z czym lubisz go łączyć? 😃 Możliwości jest wiele! Hummus można podawać m.in. do kanapek, na tortilli, do sałatek, z surowymi bądź pieczonymi warzywami czy z kaszą, ryżem bądź makaronem! 😊 Hummus możesz kupić już gotowy w sklepie bądź wykonać własnoręcznie w domu. Poniżej udostępniam przepis! 👇 

 

Hummus domowej roboty

 

Składniki:

👉 400g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej
👉 5 łyżek pasty Tahini
👉 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
👉 sok z połowy cytryny
👉 ząbek czosnku
👉 8 łyżek zimnej wody
👉 ulubione przyprawy (kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona, suszone pomidory, zioła)
👉 ulubione dodatki (sezam nasiona, słonecznik nasiona, dynia pestki)

Do odsączonej ciecierzycy dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Doprawić wedle uznania. 👌😊

Twój komentarz




POKAŻ