Jakie elementy diety mogą zapobiec chorobom nowotworowym?
🌿 Wysoka konsumpcja warzyw i owoców - antyoksydanty obecne w kolorowych warzywach i owocach, a także zawartość błonnika pokarmowego, udowodnione są w walce z niektórymi typami nowotworów. Warto skupić się na warzywach krzyżowych, takich jak brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, które są bogate w glukozynolany, związki zawierające siarkę, które wykazują silne właściwości hamujące rozwój nowotworu.
🥦 Odpowiednia konsumpcja błonnika pokarmowego może działać prebiotycznie i pomagać w rozwoju wartościowych bakterii jelitowych. Produkty bogate w błonnik pokarmowy prawdopodobnie wykazują właściwości ochronne w stosunku do raka jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, a przede wszystkim kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu komórkowego zmienionych nowotworowo komórek.
🐟 Odpowiednia konsumpcja kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy z rodziny n-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory, takie jak rak piersi, jelita grubego, trzustki, prostaty, płuc i żołądka.
🥑 Niska konsumpcja przetworzonej żywności - izomery trans kwasy tłuszczowe, barwniki i wzmacniacze smaku, obecne w przetworzonej żywności, działają pro-nowotworowo.
🧀Fermentowane produkty mleczne - Produkty bogate w wapń prawdopodobnie wykazują właściwości ochronne przed rakiem jelita grubego. Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego.
Należy również zwrócić uwagę na:
🍅Wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego.
🍿Stopień przetworzenia i pochodzenie żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze. Warto więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona i naturalna a jej skład był możliwie najkrótszy.
🥜 Świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma). Dlatego ważne jest, aby wybierać świeże produkty i przechowywać je w odpowiedni sposób.
Twój komentarz